Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Από τον Αγ.Παντελεήμονα στο Στ.Λαρίσης

Πέρασε και αυτή η εκλογική περίοδος με αποτέλεσμα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, σαφή αποτελέσματα και νάθινγκ του γουόρυ αμπάουτ! Εξακολουθούμε να έχουμε κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων με άλλα τρία στη βουλή και παρ’ ολίγον τέσσερα. Τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων κυμάνθηκαν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα αν εξαιρέσουμε το ΛΑΟΣ που είχε άνοδο από μία μέχρι δύο μονάδες, αναλόγως περιοχής και συνθηκών. Γενικότερα παρατηρείται μια αύξηση στις προτιμήσεις του πληθυσμού σε πιο ακραίες θέσεις σε περιόδους κρίσης και ανασφάλειας, οπότε ως ένα βαθμό είναι κατανοητό το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα η προτίμηση αυτή στις εκλογές που μας πέρασαν, παρατηρείται να έχει μια ιδιαίτερη εμμονή με τα μεγάλα αστικά κέντα. Τα κόμματα με παρόμοιες θέσεις στις Α και Β , Αθηνών , Πειραιώς και Θεσσαλονίκης δεν έπεσαν κάτω από 7,5% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν σχεδόν το 9%. Στην Αθήνα συγκεκριμένα και ενώ στις περισσότερες περιοχές τα ποσοστά είναι σχετικά χαμηλά, σε περιοχές του κέντρου που θεωρούνται υποβαθμισμένες ή με έντονη την παρουσία μεταναστών τα ποσοστά εκτινάσσονται πάνω από 10% (εκλογικά τμήματα 309, 442, 444 ή 310 π.χ.), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε και το 14% ( στο εκλογικό τμήμα 443). Τα τμήματα αυτά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Αττικής και Σταθμού Λαρίσης. Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν εκλογικά κέντρα των περιοχών της πλατείας Αμερικής, Κυψέλης, Πλ. Βάθης κτλ.

Στις παραπάνω περιοχές παρατηρούμε αυξημένα ποσοστά, όχι μόνο σε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά και σε πολλά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσδώσουν συγκεκριμένο χαρακτήρα στις περιοχές και σε μεγάλο βαθμό να εξηγήσουν ίσως τις θέσεις που προτιμούνται. Αρχικά, οι περιοχές αυτές είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τον ένα κάτοικο ανά δυόμισι τετραγωνικά μέτρα το οποίο απέχει πολύ από το προτεινόμενο ανεκτό των δέκα τετραγωνικών. Εκτός αυτού είναι σαφές πως σε αυτές τις περιοχές ζουν πολλοί μετανάστες και μετανάστριες –παράνομοι ή μη-. Τέλος είναι σχετικά υποβαθμισμένες και φτηνές περιοχές με αποτέλεσμα να είναι πόλος έλξης για άτομα με μικρότερη οικονομική άνεση και πολύ συχνά σοβαρές ανάγκες ενώ η ποιότητα ζωής που τα παραπάνω χαρακτηριστικά επιτρέπουν είναι κατά μέσο όρο πιο χαμηλή από το μέσο όρο.

Αφού φτιάξαμε ένα βασικό προφίλ, μπορούμε να προχωρήσουμε σημειώνοντας επίσης πως ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών των περιοχών αυτών προφανώς δε ψηφίζει (με εξαίρεση φυσικά αυτούς που έχουν ελληνική υπηκοότητα) και συνεπώς τα αποτελέσματα δεν είναι αντιπροσωπευτικά της περιοχής. Αντίθετα, μόνιμοι έλληνες κάτοικοι ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ευλαβικά, περιλαμβανομένων και αυτών που θεωρούν πως τα προβλήματα της περιοχής τους οφείλονται στη μετανάστευση. Βέβαια ακόμη και αν, νοητά, θεωρήσουμε πως δεν είχαμε τέτοιο αριθμό μεταναστών αλλά παρ’ όλα αυτά μια περιοχή ήταν φτηνότερη και πιο πυκνοκατοικημένη από άλλες, είναι μάλλον σαφές πως και πάλι θα παρουσιάζονταν παρόμοια προβλήματα λόγω των ευκαιριών που θα προσέφερε και των υπολοίπων που θα απέκλειε. Και σαφώς η ποιότητα ζωής και οι δυνατότητες ενός πληθυσμού επηρεάζουν τις επιλογές του, αλλά σε πάμπολλα ιστορικά παραδείγματα οι κοινωνίες έχουν εξελιχθεί βασισμένος ακριβώς στο ότι ξεπερνά προβλήματα και εμπόδια με γνωριμία, συνεργασία και ενσωμάτωση του καινούριου –είτε αυτό είναι τρόπος ζωής, είτε κουλτούρα- .Με αυτό τον τρόπο μια κοινωνία δημιουργεί κάτι νέο και προχωρά αντί να μένει προσκολλημένη σε παπαγαλίζουσες παρελθοντικές και αντί-ανθρωπιστικές πολιτικές και θέσεις που είναι αδιέξοδες, παρά μόνο δίνουν μια προσωρινή έξοδο στη συσσωρευμένη οργή κρατώντας το καλύτερο του καθενός ερμητικά κλεισμένο. Στο σπίτι του.

http://issuu.com/metropolisnews/docs/metropolis_weekend_41/04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου